Columns

03/17/2014 - 17:24

Wij zijn Brugge. Dat gisteren voor de derde opeenvolgende keer in een uitverkocht Jan Breydel speelde. Wij zijn Brugge. Dat vorige week op Zulte voor de zoveelste keer dit jaar het stadion van de thuisploeg deed vollopen door onze komst. Wij zijn Brugge. Dat stilaan zijn identiteit van vechtend, nooit opgevend team heeft teruggevonden. Wij zijn Brugge. Waar iets in de lucht hangt, een sfeer gedragen door iedereen met Blauw-Zwart bloed. Wij zijn Brugge. Bovenal bescheiden en met de voetjes op de grond. Wij zijn Brugge. Laat ons er maar gewoon aan beginnen.

meer
03/14/2014 - 18:42

Meer dan 40 jaar woonde ik buiten Brugge. Club was mijn grote liefde die me tweewekelijks naar het Venetië van het Noorden lokte, Cercle de sympathieke kleine zus. A ja, want de aanwezigheid van  Cercle in eerste klasse betekende voor mij een bijkomende thuismatch op Jan Breydel en (meestal) een garantie op 3 bijkomende punten voor Club. Sportief was de vereniging vele jaren geen partij voor Club. De 10-0 derbynederlaag in 1991 onderstreepte deze waardeverhouding des te meer. Ik lag totaal niet wakker van kleine zus.

meer
01/13/2014 - 09:48

Wanneer ergens ten lande wordt gediscussieerd over de meest memorabele wedstrijden uit de lange en rijke geschiedenis van Club Brugge KV dan zijn er per generatie wel enkele wedstrijden die frequent boven water komen. Ipswich Town, Juventus Turijn, Liverpool, Dortmund (2x), Leningrad, Galatasaray, Ajax Amsterdam zijn tegenstanders die in het geheugen van elke clubfan gegrift staan. En ook nationaal werden er legendarische wedstrijden gespeeld tegen die van Brussel waarbij de recente 4-0 overwinning nog vers in het achterhoofd zit.

meer
12/30/2013 - 08:20

Na verlies begint een rouwproces, geen lichtshow.

Ooit heeft het bestuur van Anderlecht vóór een beslissende match voor het kampioenschap een podium voorzien om de titel te vieren. Met veel poeha werd het kampioensfeest in diverse media aangekondigd. Alleen moest het feest toen worden uitgesteld omdat de concurrent die dag ook won. Het mauve instituut kreeg een week lang het hoongelach van de rest van voetbalminnend België over zich heen. De mauve arrogantie werd genadeloos afgestraft.

Op Boxing Day zou Club zijn fans na de match tegen Waasland-Beveren trakteren op een kerstspektakel. Toen de wedstrijd op een nederlaag afstevende, liet de stadionomroeper kort voor het einde doodleuk weten dat alle fans verzocht werden te blijven zitten voor dit schouwspel. Wat zich na het laatste fluitsignaal afspeelde, was uiterst gênant: de Clubspelers kregen de spots op zich gericht en een striemend fluitconcert over zich heen. Had niemand dan rekening gehouden met een nederlaag en was in het draaiboek van de match geen plan B voorzien?

meer
12/03/2013 - 09:52

Bij sommige foto’s is het gewoon te gemakkelijk om een grappig bijschrift te plaatsen. Deze is er zeker ook zo een.

Meestal is er een goede reden waarom iets “te gemakkelijk” is. De situatie op zich is gewoon net ietsjes te fout.

meer
11/08/2013 - 13:40

België staat op voetbalgebied sedert een dag of twee compleet op zijn kop. En dat komt nièt door glansprestaties in de vaderlandse competitie of op Europese strijdtonelen .Al was ik niet bepaald verrast toen er een elftal uit het Brusselse haast met militaire eer werd begroet toen ze uit Parijs een puntje hadden afgesnoept van de hooghartige thuisploeg aldaar. De supportershartjes binnen de sportdiensten klopten overuren en er kwamen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hartslagmeters aan te pas om opnieuw normaal te kunnen functioneren, de dag nadien. Ik keek ernaar en dacht er het mijne van, zoals steeds.

Deze Belgische “sporthoogdag” was nog niet verteerd of Club Brugge dropte een bommetje op zijn website.

meer
11/08/2013 - 13:39

Mijn zoon is een voetballer. De kans is klein dat hij er als verdediger bij de gewestelijke jeugd van een Oostvlaamse vierdeklasser ooit zijn boterham zal mee verdienen. Zijn jongensdroom om ooit bij Club Brugge te spelen, begint stilaan op een soort overtreffende trap van wishfull thinking te lijken. Maar ach. De jonge kerel wil het wel goed doen en doet dus ook zijn stinkende best om er elke training en elke wedstrijd het maximum uit te halen. Het kereltje wil niet alleen goed voetballen. Nee, hij wil winnen. Maar dat lukt niet altijd. Het durft wel eens tegen zitten. Ze delven het onderspit tegen een ploeg met spelers die niet alleen figuurlijk, maar vooral ook letterlijk een kop groter zijn. Of ze hebben zeventig minuten lang brute pech bij het afwerken. Of ze zijn gewoon niet goed genoeg. Omdat ze slecht voetballen, omdat de andere beter zijn of omdat stomweg de wind twee helften hard in het nadeel blaast (op de modale Vlaamse voetbalakker durft die wel eens keren, moet je weten).

meer
10/31/2013 - 08:53

#clugnk matchday!
De dag begon veelbelovend voor ons. De tifo lag klaar, en dit ondanks het passeren van een heuse storm op Jan-Breydel. Het is ongelooflijk hoe we met een enthousiast team in regen en rukwinden toch al die papieren goed gelegd hebben gekregen. Nog eens dikke merci aan iedereen die er bij was!
Voor de DJ-set hadden we deze keer een echte top-DJ, die al op verschillende grote festivals, zoals Summerfestival en The Qontinent, had gedraaid.
We voelden ons helemaal klaar voor de topper!

Toch hadden we al snel het gevoel dat het allemaal niet zoals tegen dat ploegje uit Brussel ging zijn. De supporters kwamen later dan gewoonlijk aan op de dj-set. En het was niet zo’n feestje zoals anders. De dj draaide wel goed maar de ambiance was er niet. We vreesden er een beetje voor dat ook in de tribunes alles wat moeilijker op gang zou komen.
 

meer
10/28/2013 - 20:08

Telkens als ik denk dat ze bij Blue Army hun mooiste tifo gemaakt hebben, komen ze opnieuw met een straffe stoot! De tifo gisteren, met voor het eerst een aangepast stukje muziek tijdens het opkomen van de spelers, was gewoonweg fantastisch! One Love! Jammergenoeg al snel verpest door het gedrocht van de Jupiler League hymne. Maar desalniettemin een prachtige tifo! Uniek in België, keer op keer bewezen. Als één blok achter ons team! Alleen … Het mag niet eindigen bij de tifo.

meer
09/19/2013 - 11:35

Bij het ontwaken werd de zoveelste bom van de laatste jaren bij Club Brugge KV me via sms in de nog slaperige ogen geknald: “Volgens Vandenbempt is Preud’homme op weg naar Club. Het zou een kwestie van dagen zijn alvorens er een definitieve doorbraak (of afketsing) komt.”. Enkele boterhammen en een douche later, gaf men in het 8 uur journaal reeds mee dat Club officieel gebroken had met Garrido. Dan weet je genoeg uiteraard. En zopas, kort voor de middag, werd het officieel: Michel Preud’homme wordt onze negende coach in evenveel seizoenen in onze ‘Quest for the Championship’.

meer